• Ik doe nu een gift


De kaap van 1.000 operaties met de MAKO-robot ronden, is niet zo uitzonderlijk. Wel héél speciaal en uniek is dat dit in een periode van net geen twee jaar is gebeurd. De MAKO-robot werd voor het eerst in AZ Alma gebruikt op 4 maart 2020. Hiermee legden de orthopedische chirurgen van knieprothesecentrum AZ Alma de lat nog wat hoger, want met hun reeds bestaande LaZIRUSh-techniek en de ‘patella-in-place-balancer’ werd al een superhoge score van geslaagde ingrepen behaald. Met de MAKO-robot wordt naar de perfecte knieprotheseplaatsing gestreefd.

Toen AZ Alma in 2020 de MAKO-robot in huis haalde, was het het eerste ziekenhuis in Oost-Vlaanderen en het derde in België dat voor deze techniek koos. Geen wonder eigenlijk, want het knieprothesecentrum van AZ Alma heeft een uitstekende reputatie: jaarlijks stappen meer dan 900 patiënten enkele dagen na hun knieprothese tevreden het ziekenhuis buiten. En steeds meer patiënten kiezen nu voor het inzetten van de MAKO-robot, een forse investering (1,2 miljoen euro) die zowel voor de arts als voor de patiënt niet te versmaden voordelen heeft.

Voor de arts biedt het de zekerheid dat de prothese wordt geplaatst volgens het vooropgestelde plan, waardoor een grotere precisie van plaatsing en een betere stabiliteit van het implantaat wordt bekomen, in vergelijking met de conventionele methode. Voor de patiënt is de inzet van de robot een garantie voor een grotere precisie, minder schade aan de weke delen (de robot weet d.m.v. de CT-scan en de grenzen bepaald door de chirurg waar het bot eindigt en dus wanneer moet worden gestopt met zagen), minder bloedverlies (want geen opening van het mergkanaal) en mindere noodzaak aan pijnmedicatie. Op termijn zal dit leiden tot een kortere operatieduur en zelfs een kortere hospitalisatieduur zal hier het gevolg van zijn. Geen wonder dat momenteel 90 procent van de knieprotheses in AZ Alma met de MAKO-robot wordt uitgevoerd.

Voor het werken met de MAKO-robot werden niet alleen onze kniechirurgen Alex Demurie, Ignace Ghijselings, Hans Van Den Wyngaert en Stefaan Van Onsem grondig opgeleid, ook tien OK-medewerkers werden klaargestoomd voor deze ingrepen. De eigenlijke operatie wordt uiteraard uitgevoerd door onze chirurgen. De andere orthopedisten met hun eigen specialismen zijn dokter David Bassens, dokter Wouter De Keyser, dokter Erwin Groessens, dokter Chris Smets en dokter Nikita Stevens.

With your consent, we’d like to use what is called “cookies” in order to understand how users interact with our website and improve it.